För en trummis är trumstockarna A och O för att få rätt balans, en bra spelteknik och ett optimalt grepp när du tar dig an rytmerna över trumsetet. Illa valda trumstockar leder till dålig kontroll, klumpigt spelande och du tappar lätt trumstockarna under giget! Bra och omsorgsfullt utvalda trumstockar är vad en bra hammare är för en snickare – eller vad en vass kniv är för en kock! Dåliga verktyg leder oftast till ett sämre slutresultat, oavsett du är snickare, kock eller trummis. Välj därför dina trumstockar med omsorg och eftertanke. När du ska välja trumstockar inser du snabbt att utbudet idag är enormt; det finns mängder av olika storlekar, material och modeller på trumstockar. För att hitta och orientera sig fram i denna trumstocks-djungel – låt denna guide vara din machete i jakten på att finna den optimala trumstocken!

Modeller-och storlekar

Du finner dyra och exklusiva signaturmodeller, tillverkarnas egna modeller och en hel del billiga standardmodeller. Rimligtvis bör ett par trumpinnar inte kosta mer än ca 100 kr paret. Hur vet man då vad som är vad? Alla trumstockar har en modellbeteckning, ett nummer och en bokstav. Numret på en trumstock anger diameter och skalan är omvänd! Ju högre siffra desto smalare trumstock. Vanligaste standardmodellerna av trumstockar går mellan 7A, 5A, 5B och 2B. Tunnaste stockmodellen är 7A och grövsta stockmodellen är 2B. Det går faktiskt att hitta partier av trumstockar på allaannonser och en del säljer felköp till låga priser. Generellt kan man säga att tunnare trumstockar ger lägre slagkraft och därmed en något lägre volym än grövre trumstockar. Tittar man på olika musikgenres och vilka trumstockar som används mest inom rock/pop är modellen 5A absolut standard. Går man över till jazz och blues är både 7A och 5A vanliga standardmodeller. Inom riktigt volymstarka musikgenres som heavy metal, death metal och blytungt musicerande är de grövre stockarna 5B och även 2B vanligare. Hur påverkas speltekniken av stockmodellen? Faktum är att en tunnare stockmodell studsar lättare mot trumskinnet och är lättare i vikt, vilket gör den mer snabbspelande. Snabbheten sker på bekostnad av volym. Söker du hög volym i ditt trumspelande, för att bryta igenom exempelvis högdistade gitarrer, kan du med fördel välja 5B eller 2B. Är du helt nybörjare och väldigt osäker? Då rekommenderas du att köpa stockmodellen 5A – en mycket allround trumstock som fungerar i de flesta sammanhang. Vill du fördjupa dina kunskaper finns en mängd olika trumforum på nätet där du även kan läsa recensioner rörande trumartiklar.

Druvan

Toppen på en trumstock är oval eller rund. Den kallas på fackspråk – trumstockens druva. Vanligtvis är druvan gjord i trä eller nylon. Absolut vanligast är förstås trä. Därefter kommer nylondruvan, den ger en annorlunda karaktär och är mer hållbar än trä. Ljudet från en nylondruva, när du slår på trumskinn, ride, crash eller hi-hat, är mer preciserat och distinkt. Nylondruvan ger ett något ljusare cymballjud jämfört med en vanlig trädruva. Formen på druvan avgör trumstockens anslagsyta och tonalitet. En plattare druva ger en större anslagsyta, en stark och låg ton. En mindre och rundare druva ger liten anslagsyta, en hög ton men inte lika volymstark.

 

Author linus
Published
Categories Musik
Views 3685

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay