Drömmer ni om att ha kalendern full med spelningar till våren? Då är följande text bra att läsa. Nedan får ni flera tips på hur ni fixar fler spelningar till ert band, vad ni ska tänka på när det gäller lokal, hur andra har gjort samt mycket inspiration.

Spelplatsen är viktig

Spelplatsen som ni väljer att arrangera er spelning på är viktig. Den måste både fungera praktiskt, exempelvis måste lokalen kunna ta emot det antal besökare ni räknar med att få. Dessutom så måste det till exempel finnas toaletter, kanske en bar, det måste finnas tekniken er spelning kräver och liknande. Det är ofta en djungel att hitta bra lokaler för spelningar. Men, det finns sätt att underlätta situationen.

Exempelvis om ni behöver en lokal för er spelning i Stockholmsområdet så kan konferens Solna vara ett jättebra alternativ, tro det eller ej, men konferenslokaler kan vara ypperliga för en mindre spelning och/eller en release. Dessutom kan det vara bra att ha hyra en möteslokal om ni planerar att spela på ett större ställe och vill visa upp er från er bästa sida. På samma sätt kan ni tänka om ni vill arrangera ett extra bra evenemang tillsammans med andra band, till exempel för att fira ett släpp av ny musik. Genom att gå ihop och arrangera ett gemensamt evenemang tillsammans med en eller flera andra grupper så får ni helt plötsligt en rad nya möjligheter. Det öppnar bland annat för att ni kan välja en bättre lokal eftersom ni får en bättre budget, men det innebär också att ni måste kunna ta emot en större publik. Det är alltid en balansgång att förhålla sig till att välja en tillräckligt stor lokal som ändå passar en mindre känd grupps budget. Naturligtvis är det allra roligast när ni lyckas få spelningar som någon annan arrangerar.

Inspiration och fler tips

Om ni vill ha lite extra inspiration inför ert eget arrangemang kan ni undersöka hur andra har gjort. Även om det kanske är mer ett sätt att bli extra inspirerade än några handfasta tips. Det är kanske inte det mest realistiska för mindre kända grupper att satsa på att få spela på Ullevi, men om ni är tillräckligt ihärdiga kanske ni lyckas bli förband för någon som ska spela där.

Ni hittar mer tips på ställen, innan de stänger igen för gott. Alla måste börja någonstans även om ni drömmer om att få spela på de stora scenerna runt om i världen så är det oftast både lättare och billigare att börja med att spela på hemmaplan. Dessutom gynnas ni som grupp av att bygga upp en bra fanbas först innan ni satsar på att dra stora publikgrupper till era spelningar.

Det är alltid bra att lägga extra krut på er marknadsföring. Kanske kan ni lägga upp massor med spännande “bakom-scenerna-material” får att ni börjar repa inför en spelning tills det är dags för er spelning. På det sättet kan ni också få med er intressenter redan från början.

Author linus
Published
Categories Musik
Views 2382

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay