Låten “Staten och kapitalet” av Ebba Grön har gått få förbi. Kanske är denna sång en av det svenska punkbandets allra mest kända låtar, som ger en känga åt det kapitalistiska systemet. Det svenska punkbandet Ebba Grön är ett av Sveriges allra mest kända punkband, i en rörelse som växte sig stark under 70-talet och 80-talet. Tillsammans med proggen blev denna musikrörelse ett politisk medel, såväl som populär musik.
Sverige kallas ibland det svenska popundret, eftersom det finns så många framträdande svenska popartister och producenter som gjort internationell karriär. Som till exempel klassiska ABBA, Zara Larsson och Roxette. I Stockholm finns det också flera duktiga producenter och även det internationella företaget Sony har kontorsplats i stockholm, där de är ständigt på jakt efter ny talang. Men under 70-talet var det punk och progg som gällde, inte pop.
Punken kommer till Sverige
Punken började att formas i Storbritannien under 70-talet med band som Ramones och Sex Pistoles. Punken kom därefter till Sverige. Musiken utvecklades till en viktig subkultur i Sverige, som finns även i dag. Ebba Grön, som redan nämnts, är en av de mest kända svenska punkbanden. Den mest framträdande i bandet var och är kanske än i dag sångaren Joakim Thåström. Joakim Thåström har även under 2000-talet producerat musik som soloartist. Utöver Ebba Grön är även KSMB och Asta Kast väldigt kända.
Utöver musiken startades flera olika kultur- och politiska rörelse med anknytning till punken. Till exempel Kafé 44 i Stockholm, som var en klubb som var både autonom och socialistisk.
Under 80-talet börjar punken bli mer mainstream, något som skildras väl i den svenska populära dramakomedin Tjenare Kungen. Filmen handlar om två unga tjejer i Göteborg, som försöker släppa sin första singel som ett punkband.
Proggen i Sverige
Proggen, som är en förkortning för den progressiva musikrörelsen, var ett musikfenomen i Sverige under framförallt 60-talet och 70-talet. Musikrörelsen proggen influerades av 60-talets ungdomsrevolter och den politiska samtiden, som USA:s krig i Vietnam och protester i Sovjetunionen. Rörelser som influerade proggen var 68-vänstern men även den amerikanska hippierörelsen. 68-vänstern är en benämning på den politiska vänsterrörelse i framförallt västvärlden som hade sin höjdpunkt under slutet på 60-talet och 70-talet. Anledningen till att det kallas 68-vänstern är Majrevolten i Paris under april och maj 1968.
Proggen var alltså starkt sammankopplat med sin politiska samtid. Men många svenska proggmusiker hade även sina rötter i den svenska folkmusiken, vilket också influerade musikstilen. De första grupperna som bildades i slutet av 60-talet var Hansson & Karlsson, Gunder Hägg och international Harvester. Kommande artister hade ofta namn som chockerade, som till exempel Fläsket Brinner.
De allra mest kända banden är än i dag grupperna Nynningen, Blå Tåget, Hoola Bandola Band och Nationalteatern.