En begravning är något som kan kännas väldigt svårt för många människor. Begravningen är ett sista farväl av den avlidne och man vill att det ska vara så vackert som möjligt. Många väljer därför att använda sig av begravningsmusik för att göra ceremonin mer personlig, men vilken typ av musik är passande och vad bör man välja?

Både hos icke-religiösa och religiösa människor är begravningsmusiken något som är väldigt viktigt och det utgör en större del av ceremonin än många kan tro. I samband med t.ex. kristna begravningar är det dessutom obligatoriskt att man använder sig av minst två stycken psalmer, åtminstone om man går genom Svenska kyrkan. Då finns det två stycken begravningspsalmer som är föreskrivna, men man får naturligtvis även själv välja flera låtar eller psalmer om så önskas. Vid en borgerlig begravning får man själv välja om musik och psalm ska vara ett faktum eller inte. Det kan t.ex. vara en låt som den avlidne hade en väldigt stor anknytning till.

Hur ska man tänka vid valet av musik?

Valet av musik vid en begravning kan kännas av största vikt och därför kan det också vara svårt att veta vad man ska välja. Ett tips är att försöka vara så kreativ som det bara är möjligt. Ett mycket vanligt val av begravningsmusik är att välja en låt eller ett stycke av en låt som den avlidne tyckte väldigt mycket om. Många tror att begravningsmusik måste vara sorgsen och dyster, men så är alltså inte fallet.

I majoriteten av alla fall då en begravning ska äga rum har anhöriga valt att använda sig av en begravningsbyrå. Med hjälp av en begravningsbyrå som exempelvis https://lavendla.se/ kan du få hjälp med allt som hör begravningen till och detta inkluderar naturligtvis valet av musik. Det kan vara skönt att veta att man har stöd och kan få rådgivning när helst man behöver, speciellt i en tid då sorgen kan vara väldigt stor och svår.

Kända begravningslåtar

Det finns många olika typer av låtar, psalmer och musik att välja mellan till en begravning, men vissa låtar är helt enkelt mer populära än andra. Om du fortfarande tycker att det känns svårt att veta vilken typ av musik som du vill använda dig av av kan du kika på listan nedan. Kom ihåg att om det är en borgerlig begravning behöver du inte välja någon musik alls, om du så inte vill det vill säga.

1. Kent – Utan dina andetag

2. Cassidy – Fields of gold

3. Taube – Så skimrande var aldrig havet

4. Clapton – Tears in heaven

5. Psalm 256 – Var inte rädd

6. Den blomstertid nu kommer

7. Ted Gärdestad – För kärlekens skull

8. Marie Fredriksson – Tro

Author linus
Published
Categories Musik
Views 1900

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay