Bluesmusiken har sina rätter i det afroamerikanska samhället under 1800-talet i USA. Slavarbetare som plockade bland annat bomull hade musiken och sina sånger som ett sätt att hålla takten i arbetet och mycket av de rytmer och omfång som bluesmusiken senare antog, kan härstamma från den här tiden. Storband och jazzmusik har även utvecklats parallellt och de olika musikformerna har tagit intryck av varandra under den moderna tiden.

Mississippi

I deltat av Mississippi föddes en stil av blues kallad deltablues, som gick från att framföras relativt naken, ibland bara en hand som höll takten, till att anpassas till orkestrar och skivinspelningar med flertalet instrument. Genombrottet för musiken sägs ha uppkommit 1920 när Mamie Smiths sjöng in den allra första bluesskivan, med låten Crazy Blues. Med blueslegendarer som Muddy Waters och BB King elektrifierades bluesen och det är här som de flesta känner igen musikformen. Blues behandlar ofta mörka och kyliga teman, och passar egentligen perfekt för nordens mörka årstid. När solen knappt gör sig synlig känner nog många igen sig i blueslåtar som “Monday Blues” och bluesmusiken känns lätt att ta till sig. För att undvika den värsta tiden på året, får man sätta på en bluesskiva, hälla upp lite varmt kaffe och kanske beställa en varm och omfamnande Canada Goose jacka i herr eller damstorlek eller ett par varma yllesockor.

Kännetecknet för Blues

Bluesmusik använder en given skala, kretsar ofta kring tre ackord, uppdelat i en 12-bar-blues. Melodiskt är känslan ofta något oskarp och användningen av de så kallade blå tonerna kännetecknar de flesta blueslåtar. Sångerna som i grunden bygger på vokalmusik från bomullsfälten, har utvecklats genom åren, men inspireras ofta av det mer mörka temat och kan behandla alltifrån sorg till arbetslöshet eller olycklig kärlek. Som med all musik är inget skrivet i sten, och de flesta stora bluesmusiker har satt sin egen prägel på musiken.

Den störste

2015 gick den “störste” Blueslegendaren ur tiden, BB King blev 89 år gammal och hann göra flera mycket betydelsefulla låtar inom bluesmusiken. BB King, hette egentligen Riley B King och föddes 1925 i Mississippi och var en mycket framgångsrik bluesgitarrist. Några av de mer kända låtarna var ”The thrill is gone” och ”Sweet little angel” vid sidan om en lång rad klassiker. Över 50 album blev det tills slut och han utnämndes av musiktidskriften Rolling Stone, till att vara den tredje bästa gitarristen genom tiderna. År 2004 fick BB King dessutom Polarpriset och han stod, eller rättare sagt satt ned, på scenen nästan ända tills lutet, för att förgylla tillvaron för tusentals bluesälskare.

Stilbildande för den elektriska bluesen

Man brukar säga att utan BB King hade det inte funnits en Eric Clapton, och knappas någon betydelsefull bluesgitarrist alls. BB King var helt stilbildande för genren och influerade även andra musiker, även långt utanför bluesmusiken. BB King betydde om möjligt ännu mer för elgitarren än vad exempelvis Louis Armstron betydde för trumpeten.

Author linus
Published
Categories Musik
Views 1657

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay