Har du börjat spela och skriva egen musik? Kanske har ditt band helt plötsligt bokat flera spelningar eller har ni fått möjlighet att åka på turné? Då kan det vara läge att reflektera lite över vilken föreningsform ert band bör ha samt hur ni bäst når ut med er musik.

Föreningar och företag

Hur ni bäst organiserar ert band beror på många sätt på hur just ert band ser ut och vad ni har för syfte med er musik. Det kan handla om allt ifrån att vilja spela då och då för att det är roligt till att verkligen vilja satsa på er musik. Oavsett om ni har musiken som hobby eller vill bygga era karriärer på ert band så är det allra viktigaste att ni kommer överens. Om inte alla i bandet har samma ambitioner med sitt musicerande kommer ni aldrig komma någon vart, eftersom risken för att ni drar åt olika håll är alldeles för stor. När ni har landat i vad syftet med er musik är och hur era ambitioner ser ut då kan ni gå vidare och exempelvis starta en ideell förening, starta ett gemensamt företag eller ett handelsbolag. Ni behöver också bestämma er för vilka kanaler ni vill synas i och vilken typ av publik ni vill spela för.

Bra plattformar för marknadsföring

Det finns många plattformar för att nå ut med sin musik idag. Om du behöver verktyg för att nå ut med din musik kan ungapped.se vara ett bra alternativ exempelvis. Ett annat alternativ för dem med en annorlunda budget är till exempel att använda sig av gerillareklam, en ganska modern företeelse som kan locka många nya lyssnare.

När Myspace konkurrerades ut fyllde exempel så som Soundcloud och liknade delvis det hållet. Men, det är inte lika självklart att band lägger upp sin musik på den här typen av sidor idag. Oftast skapar bandet sin egen hemsida istället och lägger upp all sin musik där. Innan musiken blev bärbar på samma sätt som den är idag var skivindustrin mycket mer omfattande också. Numera är musiken bärbar, men så har det inte alltid varit. Idag behöver bandet förmodligen synas frekvent på sociala medier också för att överhuvudtaget ha en chans att lyckas locka fler lyssnare.

utomlands med Export Music Sweden om eller när ni känner att Sverige har blivit för litet. Eller så kanske ni redan från början upplever att er primära målgrupp är någon annanstans. Att exportera musik kan vara en omfattande process och involvera flera mellanhänder. Men, med hjälp av sociala medier och det faktum att internet har globaliserat världen så behöver det inte vara så krångligt. Dock kan en fördel med att använda sig av bolag som mellanhänder vara att de har koll på var ni hittar er nya publik på ett sätt som ni kanske inte har i ett land där ni inte är uppvuxna.

Author linus
Published
Categories Musik
Views 2266

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay