Nyfiken på att börja spela ett nytt instrument? Då ska du absolut kika på det härliga instrumentet gitarr, som är både mångsidigt och välklingande. Beroende på hur långt du vill gå i ditt spelande så är det faktiskt inte så krångligt att komma igång med sitt gitarrspelande. Som med alla instrument gäller det dock att öva en hel del, särskilt i början så man kommer igång ordentligt.

Hur kör du då igång? Till att börja med är det förstås vettigt att köpa sig, eller låna för den delen, en gitarr. Akustisk gitarr eller elgitarr är en smaksak, men som nybörjare är det ända att rekommendera att börja med an akustisk variant med nylonsträngar. Detta för att du inte ska få ont i fingrarna mer än nödvändigt i början. En akustisk gitarr kräver dessutom inte en förstärkare för att höras ordentligt. Se också till att utrusta dig med ett plektrum, samt gärna en stäm-apparat. En strängvev är heller inte fel; ett tillbehör som underlättar när du ska byta strängar på din gitarr.

Till en början kan det vara bra att sätta igång med lite enklare ackord. Hitta lite 3-ackordslåtar där du enkelt kan hänga med i svängarna. Att spela till andra skivor är nyttigt, eftersom detta tränar både rytmiken och gehöret. Var dock inte så disciplinerad hela tiden – lek runt lite på gitarrhalsen och testa olika ljud och lägen. Detta är också ett sätt att lära sig sitt instrument. När du behärskar de vanligast förekommande ackorden kan du lära dig spela skalor. Börja gärna med en vanlig durskala, för att du ska greppa principen. Sedan kan du spela vidare med moll och kanske några varianter av dessa skalor. Populärt inom rock är en så kallad pentaskala, samt en variant av denna som kallas för bluesskala (endast en enda ton skiljer dessa åt).

När du lärt dig experimentera lite på egen hand med din gitarr, kanske det kan vara dags att komma på lite egna låtar? Detta gör du genom att leka runt med lite olika ackordföljder som du tycker fungerar. Glöm inte att skriva ned det du kommer på, eller allra helst spela in dina alster på mobiltelefonen eller något liknande! Det är när man kommit så här pass långt som gitarrspelandet blir riktigt roligt och man är redo att börja spela i sitt första band.

Author linus
Published
Categories Musik
Views 1099

Nya Inlägg

Musik offentligt

youplay